Sigurno ste se već susreli negdje s terminom “Chai”, ali niste previše obraćali li pažnju o čemu se zapravo radi i što zapravo sam naziv predstavlja.
Riječ “Chai” izvedena je iz kineske riječi “Cha” što znači u prijevodu čaj. Na Hindi jeziku riječ “Chai” označava čaj koji je mješavina raznih začina “otopljenih” u vrućoj vodi.
Ako se kaže Chai čaj, to bi u doslovnom prijevodu zapravo značilo “čaj čaj”.
Tako da u Indiji kad spomenete Chai to bi se odnosilo na crni čaj obogaćen sa začinima poput cimeta, kardamoma, klinčića, đumbira, papra i sl.
Dodatno se u takav napitak dodaje mlijeko kako bi se postigla izbalansirana tekstura napitka. Na kraju se obično zasladi s medom i dobije se autentičan okus Chai čaja.
Chai čaj kroz povijest
Prema legendi, jedan je kralj na području današnje Indije zaželio ljekoviti napitak s biljkama i začinima. Tadašnje uvjerenje je bilo kako “toplina” đumbira i crnog papra blagotvorno djeluje na probavu, a protuupalna svojstva u klinčićima pomažu u ublažavanju boli. Kardamom se koristio kao sastojak za bolje raspoloženje, a cimet je utjecao na bolju cirkulaciju krvi i disanje.
Originalna verzija “Masala Chai” napitka nije sadržavala mlijeko, kao ni lišće čajevca (Camelia Sinensis). Vjeruje se kako je tek u 19. stoljeću nastao “Chai čaj” kakvog danas poznajemo.
Dolaskom britanskih kolonizatora i otkrićem grma čajevca Indijci su preuzeli od Britanaca njihov način ispijanja crnog čaja s mlijekom. Kasnije, napitak su prilagodili prema svojoj tradiciji i načinu uživanja u vrućim napicima.
Indija je drugi najveći proizvođač čaja na svijetu. Danas se u Indiji na svakom koraku mogu pronaći “Chai Wallah” što je naziv za osobe koje se bave proizvodnjom i prodajom čajeva na ulicama. Nešto slično kao specijalizirane trgovine za čajeve na zapadu.
Kakvog je okusa Chai?
“Masala” je termin koji se koristi u indijskoj kuhinji i u prijevodu označava mješavinu začina, stoga Masala Chai bi bio čaj sa začinima. Zapravo, “Masala Chai” i “Chai” predstavljaju potpuno isti napitak.
Ovisno o načinu pripreme Chai može imati različite okusne note. Primjerice, Chai Latte sadrži koncentrat Chai napitka koji se miješa sa zagrijanim mlijekom.
Tako dobivena mješavina ima karakterističnu bogatu kremastu strukturu s čitavom “simfonijom” sastojaka i crnim čajem kao bazom. Možemo reći i kako je Chai Latte zapadna varijacija na klasični i tradicionalni Chai napitak.
Kashmir Chai je još jedna varijacija na standardnu verziju čaja. Proizvođači dodaju određenu količinu praška za pecivo u sastav čaja. Nakon kemijske reakcije sastojaka u šalici se dobije pink (ružičasta) boja napitka.
Postoje brojne varijacije Chai napitka u Indiji s obzirom na regiju pa čak i prema tradicionalnim obiteljskim recepturama.
U pravilu okus je prilično aromatičan, pikantan, zemljan i kremast. O dodanim zaslađivačima ovisit će slatkoća napitka. Preporuka je da mlijeko koje se dodaje bude punomasno, a može se koristiti i zobeno ili bademovo mlijeko.
Kako pripremiti Chai?
Za što je dobar Chai? Umjerena konzumacija Chai napitka smanjit će razinu šećera u krvi, potaknuti probavu, popraviti raspoloženje i koncentraciju.
U svojoj ponudi Kuća Čaja Split ima Chai koji je kreiran prema tradicionalnoj indijskoj recepturi. Crni čaj obogaćen paprom, cimetom, kardamonom, đumbirom i klinčićima.
Priprema:
- Na 2.5 do 3 dcl vode dodati 1 čajnu žlicu sadržaja čaja.
- Temperatura vode neka bude 100° C.
- Držati u vodi poklopljeno 3 do 5 min.
- Po želji, u šalicu dodati mlijeko, a zatim pripremljeni čaj.
- Zasladiti medom ili konzumirati bez zaslađivača.
Indijci imaju običaj uz Chai servirati Parley-G kekse koji su nešto slično kao Petit keksi ili Plazma.
Za osobe osjetljive na kofein i tein, preporučujemo Massai Chai koji je alternativa kofeinskoj Chai verziji. Osim toga, u ponudi možete pronaći Mithi Chai.