Čaj od kurkume kao i od drugog ljekovitog bilja može pozitivno djelovati na imunitet, poboljšati koncentraciju i raspoloženje u hladnim zimskim danima.
Ljekovite biljke sadrže sastojke koji su iskoristivi u medicinske svrhe, a liječenje biljem ima zaista dugu tradiciju u svijetu. Prema nekim izvorima biljka kurkuma se koristi za liječenje brojnih bolesti i infekcija već 4 000 godina.
Engleski naziv za biljku “Turmeric” izveden je iz latinske riječi “terra merita” (plemenita zemlja), a odnosi se na boju mljevene kurkume.
Kurkuma (Curcuma longa L.) uživa veliku popularnost u Aziji, a pogotovo u Indiji. Gdje se najviše koristi kao začin, dodatak brojnim jelima. Indija je tako najveći proizvođač, ali i najveći konzument kurkume u svijetu.
Što je kurkuma?
Kurkuma (eng. turmeric) je biljka čiji korijen dokazano sadrži spojeve s brojnim ljekovitim svojstvima. A ti spojevi se nazivaju kurkuminoidi. Među njima je najvažniji kurkumin, glavni aktivni sastojak u kurkumi. Pripada istoj porodici biljaka kao i đumbir (Zingiberaceae).
Iz kurkume se može izdvojiti više od 100 različitih sastojaka, a kao glavni sastojak korijena kurkume navodi se hlapljivo ulje.
Nutritivna vrijednost i sastav kurkume
Kurkuma je bogata nutrijentima pa tako na 100 grama usitnjene kurkume možete očekivati:
- Masti 3.3 g
- Proteini 9.6 g
- Željezo 56.1 mg
- Kalij 2060 mg
- Kalcij 165 mg
Kurkuma nije opasna
Ako govorimo o konzumaciji kurkume putem raznih dodataka prehrani i uzmemo u obzir da je potrebno pridržavati se preporučenog dnevnog unosa, tada kurkuma nije opasna.
Glavni sastojak kurkumin slabo se otapa u vodi stoga je njegova mogućnost da dospije u krvotok putem hrane ili čaja smanjena. Ipak, moguće je povećati njegovu razinu u krvi unosom kurkumina putem kapsuliranih dodataka prehrani.
Još jedna stvar, Piperin koji se nalazi u papru može povećati apsorpciju kurkumina za 2000 %.
Zanimljivo je kako su u Indiji za smanjenje bolova nakon ozljeda, udaraca ili nateknuća nekad davno ozlijeđenim osoba servirali čašu mlijeka u kojoj se nalazila razmućena kurkuma.
Čaj od kurkume
U našoj ponudi nalazi se mješavina zelenog čaja, obogaćena pikantnom kurkumom i uravnotežena s ananasom.
Priprema:
Na 2.5 do 3 dcl vode stavite jednu čajnu žlicu čaja. Temperatura vode neka bude između 70 i 80° C. Ostavite u vodi poklopljeno 2 do 3 min.
Ispijanje čaja od kurkume može pomoći u učinkovitosti pojedinih lijekova kao smanjenju njihovih toksičnih djelovanja.
Za što je dobar čaj od kurkume:
- Može potaknuti probavu
- Štiti jetru
- Jača imunitet
- Pogodan za dijabetičare
- Za umor i glavobolju
- Dobar za grlobolju
Kurkuma čaj može se piti s medom, a karakterizira ga žuta boja, blagi zemljani i pikantni okus. Ne sadrži kofein, tako da se može piti ujutro i navečer.
Nuspojave
Zdrava osoba koja konzumira čaj od kurkume ne bi trebala osjetiti nuspojave umjerenom konzumacijom 2-3 šalice dnevno.
No ako se radi o istovremenoj konzumaciji čaja i različitih lijekova tada je potrebno konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom.