Iđirot (lat. Acorus calamus) je biljka koja se kultivira i uzgaja zbog ljekovitog korijena, tj. podanka. Naziv Acourus je nastao od grčke riječi Akoros što u prijevodu znači neumoran.
Ujedno je i ukrasna biljka, ali se može pronaći i kao samoniklo bilje u prirodi.
Nazivaju ga još i “mirisni korijen”, a voli pretežno vlažna područja u nizinama.
Iđirot ima podanak koji se pruža vodoravno u duljinu do 1,20 metra, razgranat je, aromatičnog mirisa i nešto gorčeg okusa. Najčešće se nalazi ukorijenjen dolje u močvarnom mulju.
Kod uzgoja, koristi se podanak koji je potrebno izrezati na manje komade i posaditi tijekom ljeta u jednakom razmaku.
Podanak je dio korijena odnosno podzemni izdanak, omogućava mu preživljavanje nepovoljnog razdoblja. Njegova ljekovitost otkrivena je sredinom 16. stoljeća.
Razni pripravci od iđirota korišteni su za probavne smetnje, a znale su se pripremati i kupke.
Podanak korijena iđirota se vadi prije ili poslije ljeta kad se lišće potpuno osuši. Nakon što se razreže, podanak se suši na prozračnom mjestu u sjeni. Pri tome treba paziti da temperatura zraka ne prelazi 35 °C, posebno ako se suši u umjetnim uvjetima.
Biljka je otporna na ekstremno niske temperature, pa tako može izdržati hladne uvjete do – 25 °C.
Eterično ulje iđirota ima dva bitna sastojka; azaron i gorki akoron. Koristi se i kao repelent za odbijanje insekata.
U Europu su ga iz Azije donijeli Tatari, narod turskog podrijetla. Vjerovali su da poboljšava kvalitetu vode za piće.
Ljekovitost iđirota
Upotreba svježeg iđirota u većim količinama može biti toksična za čovjeka, iako do sada nisu zabilježene nepovoljne reakcije. Od korijena iđirota može se pripremiti tinktura koja se koristi za masažu pri liječenju reumatskih bolesti.
Pušačima može pomoći u odvikavanju od pušenja, redovitim žvakanjem suhog korijena.
Osušen i ušećeren, može se koristiti kao alternativa za đumbir. Kinezi su vjerovali kako konzumacija iđirota produljuje život!
Ljekovita svojstva iđirota:
- Ublažava kašalj
- Smanjuje grčeve
- Poboljšava cirkulaciju
- Smanjuje glavobolju
- Poboljšava probavu
- Blagotvoran za želudac
- Potiče izmokravanje
Kupka od iđirota najčešće se priprema za liječenje anemije, slabosti i ozeblina te za jačanje imuniteta. Iskustva osoba koje su konzumirale iđirot prije svega navode pozitivne učinke na ublažavanje i liječenje bolesti crijeva, jetre i želuca.
Gdje se može kupiti iđirot?
Sušeni korijen iđirota može se pronaći u specijaliziranim prodavaonicama i kod nas u Kući Čaja Split, u rinfuzi.
Preporučuje se piti čaj od korijena iđirota ljudima koji boluju od raka pluća, bronhitisa, ljudima koji su pretrpjeli moždani udar i ljudima koji pate od želučanih problema.
Kuća Čaja Split koristi samo domaće bilje kontroliranog (ekološkog) uzgoja, uvijek svježe te mirisno. Što je bitno ne samo zbog ugode ispijanja, već i samog djelovanja.
Javite nam se, sa zadovoljstvom ćemo vam pružiti brz i stručan savjet te dati tražena pojašnjenja za ljekovito bilje.
Iđirot čaj
Kako pripremiti iđirot čaj? Čaj od podanka korijena iđirota priprema se:
- Na 2,5 dcl do 3 dcl hladne vode u šalici dodati jednu žlicu sušenog korijena iđirota
- Pripravak ostaviti 10 sati da odstoji potopljen u vodi
- Nakon toga, čaj je potrebno procijediti
- Po potrebi se može ugrijati na laganoj vatri
Može se piti do tri puta dnevno, u bilo koje doba dana. Ipak, preporučuje se konzumirati čaj od iđirota neposredno prije i poslije obroka.
Nuspojave
Eterično ulje iđirota u velikim količinama može prouzročiti blage halucinacije. Trudnicama se ne preporučuje konzumacija iđirota, jer može dovesti do potencijalnog prekida trudnoće.
Osobe koje piju lijekove za krvni tlak, trebaju zatražiti savjet obiteljskog liječnika ili ljekarnika.
Čaj od iđirota siguran je za konzumaciju u umjerenim i preporučenim dozama. U kontinuitetu, nemojte ga konzumirati dulje od dva tjedna.