Grm čajevac je podvrsta stabala Camellie. Posjeduje žuto-bijele cvjetove te malene plodove, izrazito jakog oklopa, poput lješnjaka. Listovi su konstantno zeleni, pomalo zupčasti.
Za one koji žele znati malo više: dvije su glavne podvrste biljke Camellie – Thea Sinensis (kineska vrsta) i Thea Asamica (indijska vrsta). Križanjem ove dvije osnovne vrste biljke Camelije nastale su sve čajne kulture diljem svijeta.
Postoje tri temeljne vrste čaja koje se određuju prema stupnju fermentacije (vrenje):
Nefermentirani – zeleni čajevi
Polufermentirani – oolong čajevi
Fermentirani – crni čajevi
Pod nefermentirane – zelene čajeve kao podgrupa spadaju još izuzetno zdravi bijeli i žuti čajevi.
Kada piti čaj?
Pijte ga svakodnevno jer:
– ujutro – jer budi, osvježava duh i misli, podržava kreativnost i potiče volju (crni, oolong, zeleni, …)
– popodne – opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava probavu, posebno teško probavljive hrane, vraća organizmu vodu i, uopće, uz čaj se druži i opušteno čavrlja (zeleni, žuti, voćni, maštovite biljne mješavine, …)
– navečer – opušta od naporna dana, umiruje, uspavljuje, daje osjećaj mira i zadovoljstva, olakšava probavu i osigurava bolji i mirniji san (bijeli, biljni ili pak voćne mješavine, …)
– zimi – grije, opušta, ispunjava duge večeri, pobuđuje volju, daje energiju (crni, zeleni, žuti, voćni, …)
– ljeti – osvježava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljne količine vode, vitamina i ostalih mikroelemenata, čisti organizam od toksina, diže energiju, vraća volju, … (rooibos, oolong, žuti, voćni, biljni).
Priprema čaja
Čaj se dobije namakanjem grma čajevca u vodi. Uobičajeno se priprema tako što se prvo uzavre voda te se s njom prelije sušeni grm čajevac – listići grma čajevca: obično 1 čajnu žličicu na 2-3 dcl vode. Šalica ili druga posuda poklopi se i pusti da odstoji cca. 2-5 minuta, ovisno o vrsti čaja. Potom se procijedi.
Važno je naglasiti da temperatura vode varira ovisno o vrsti čaja, pa tako za zelene, bijele i žute čajeve temperatura vode može biti između 70–80°C. Kako znati da je voda na temperaturi od 70 do 80°C?
Nakon ključanja, voda se ostavlja oko 5 minuta da se ohladi da bi postigla navedenu temperaturu.
Ostali čajevi se prelijevaju s vodom od oko 100°C. Kako znati da je voda na temperaturi od oko 100°C? Kada voda uzavre, tj. postane gotovo kipuća, postiže se navedena temperatura od 100°C.
Također i vrijeme koje čaj namačemo u vodi može varirati od 1 min (zeleni rariteti poput japanskog Gyokura, kineskog Tai Ping Houn Kui, itd.), pa sve do 5 minuta (uglavnom crni i rooibos).
Neke čajeve je potrebno piti svježe pripremljene (bijeli, žuti, zeleni), a neki mogu odstajati i 24h (rooibos, voćni). Optimalnu korist donose kada se piju 3-4 šalice dnevno.
Čajeve je najbolje (i najzdravije) piti nezaslađene, ali mogu se zasladiti medom ili sa malo šećera (uglavnom voćne i biljne pripravke).
100 grama pojedinog čaja Kuće čaja Split po dostupnim cijenama dostatno je za konzumaciju čaja za otprilike 21 dan/1L po danu.